Articole
Modificari ale claselor de eficienta energetica

Modificari ale claselor de eficienta energetica

Încălzirea globală este efectul principal al schimbărilor climatice din ziua de azi și pentru a încetini acest proces, toate țările lumii au început să limiteze emisiile de CO2 sau reducerea amprentei de carbon, prin diferite acțiuni.

Una din principalele acțiuni este emiterea unei noi etichete energetice, care începând cu 1 Martie 2021 a devenit oficiala și care va ajuta la diminuarea consumului de energie, deci micșorarea amprentei de carbon.

Eticheta energetică este un element recunoscut la nivel european care se aplică pe produsele de uz casnic (frigidere, mașini de spălat, becuri sau televizoare) care îi ajută pe consumatori să își cumpere produse conștienți de nivelul de energie consumat, de mai bine de 25 de ani. În momentul de față, foarte multe produse beneficiează de clasificarea A+, A++ sau A+++ deoarece evaluarea performanței energetice se facea pe o scală restrânsă și acest lucru permitea clasificarea cu ușurință în categoriile superioare. Noile etichete energetice vor putea fi vizibile pentru consumatorii din Uniunea Europeană online dar și în magazine începând cu 1 martie 2021 si va include doar clasele de etichete de la A la G.

Clasificarea de la A+++ la D se transforma in clasificare de la A la G.
Pentru clasificare se iau in calcul mai multi parametri de performanta, cerinte mai stricte de proiectare ecologica, noi metode de testare.

Pe langa eficienta consumului energetic, vor fi incluse si alte informatii, in conformitate cu imbunatatirile generale referitoare la gradul de sustenabilitate.

Un cod QR care face legatura cu baza de date EPREL UE va oferi detalii suplimentare, puse la dispozitia oricarui cetatean european.

Cu ce ne ajută noua etichetă energetică?

Noua etichetă energetică va evalua performanțele energetice ale produselor, pe o scală mult mai largă, simplificând comparațiile care se fac între acestea. Clasele care vor ramâne vor fi de la A la G, fără să mai existe extensii de “+” sau “++”. Toți producătorii vor pune pe noua etichetă un QR cod care este legat la o bază de date Europeană și care ajuă la monitorizarea pieței dar oferă și mai multe informații despre produs.

Cum se face tranziția la noua etichetă energetică?

Introducerea noii etichete s-a făcut treptat începând cu anul 2020 iar la 1 Martie 2021 a putut fi vizibilă în mediul online și în magazine. În anul 2021 se va implementa noua etichetă la următoarele grupe de produse:

  • Frigidere și congelatoare de uz casnic
  • Mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase
  • Televizoare și afișaje
  • Surse de lumină

Cum puteți recunoaște un produs reclasificat?

Noua etichetă energetică are urmatoarele elemente diferențiatoare:

  • Noua scală de la A la G, fără extensii
  • Cod QR care îți oferă mai multe informații despre produs
  • Recalcularea consumului anual de energie
  • Elemente precum volumul produsului sau nivelul de zgomot, mai evidețiate.

Noul sistem se aplica urmatoarelor grupe de produse:

Tranzitia de la eticheta veche la cea noua
Noile etichete au intrat in vigoare incepand cu 1 martie 2021 si pentru o perioada de timp provizorie, acestea vor fi afisate in paralel cu cele vechi. Prin urmare, eticheta produsului va respecta reglementarile, indiferent de momentul achizitiei.

De ce se schimba eticheta?
Incepand cu 1996, eticheta energetica a furnizat informatii privind consumul de energie si apa pentru majoritatea aparatelor electrocasnice. Insa, de-a lungul timpului, legislatia in domeniul proiectarii ecologice s-a schimbat, grija pentru indeplinirea angajamentelor fata de protectia mediului a crescut, iar aparatele electrocasnice au devenit astfel mai variate si mai sustenabile. Toate acestea au impus o actualizare a etichetei energetice, care sa reflecte schimbarile recente si care sa seteze noi standarde in optimizarea consumului de resurse.

Conform estimărilor făcute de cercetători, gospodăriile din Europa vor economisi în medie 100 Euro pe durata de viață a electorcasnicelor. Sustenabilitatea este unul dintre principiile Rombiz și susținem reducerea emisiilor de CO2 prin încurajarea achizițiilor responsabile pentru un aer mai curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *